CA 2 Berlijn

 De Brandenburger tor.

Ik heb gekozen voor de Branderburger tor omdat ik het een van de mooiste bouwwerken vind die ik in Berlijn gezien heb. Wat ik er mooi aan vind, is dat het in de Griekse bouwstijl is gemaakt, en dat zie je vaker terug in de stad. Ook de locatie is erg mooi, het is een poort, aan de ene kant loopt een weg, die weg loopt een heel lang stuk rechtdoor, en dan ben je dus bij de tor. Als je er dan onderdoor loopt, kom je op een gigantisch plein. De toren is in 1788 gebouwd en is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven. Vroeger was het de poort van de stadsgrens, het punt waar men tol moest betalen om de stad in te mogen. Bovenop het bouwwerk staat een Quadriga, het beeld met een tweewielige wagen dat word voortgetrokken door 4paarden. In die wagen zit de godin Victoria, dat is de godin van de overwinning. Vanaf de toren kijkt de godin uit over het centrum van Berlijn. Ikzelf vind dat het beeld erg goed bij de rest van het bouwwerk past, en ook het idee dat de godin zo misschien wel waakt over Berlijn. In de tijd dat de Berlijnse muur er stond, was de Brandenburger tor ook een grens poort. De grens tussen West en Oost Berlijn. Alleen was het in die tijd onmogelijk om er onderdoor of langs te lopen. Een aantal jaren daarvoor, ten tijde van de Tweede wereldoorlog, is de Branderburger tor flink beschadigt geraakt, en toen de Berlijnse muur werd gebouwd en er stond, is er niks aan gedaan. Pas na de val van de muur werd besloten om de toren te renoveren. Dus helaas is de toren zoals deze er nu uitziet niet helemaal origineel. Zo is het beeld niet het origineel, want die was helemaal kapot, en niet meer te maken. Maar al met al, blijft het een prachtig gebouw, met dus ook een hele rijke geschiedenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pergamon:

Van de onderwerpen waaruit gekozen kon worden, ging mijn voorkeur uit naar de klassieke oudheid. Het begon al fantastisch, zaal 5 was echt geweldig, ik keek mijn ogen uit. Zelf hou ik wel van de klassieke oudheid, ik vind het een erg interesante periode. En dan vind ik ook hun bouwstijl erg mooi, dus het was fantastisch. Mr. Kunst had bij een paar gebouwen ook wat uitleg gegeven, dat was ook erg boeiend.

Het pergamonaltaar is gebouwd om de Griekse oppergod Zeus te eren. Het altaar was een monument ter herdenking van de triomfen van de Pergamenes. het is dus gebouwd toen het rijk Pergamenes een overwinnig had gemaakt.

Toen ik de zaal helemaal had gezien, ging ik door naar zaal 2. Ook in deze zaal moesten er een paar opdrachten gedaan worden. Ik moest onder andere 3 vragen bedenken. Vragen die ik wilde stellen over wat ik zag in deze zaal.
dit zijn de vragen die ik heb bedacht:
1. Hoe hebben ze dit bouwwerk kunnen maken zonder moderne machines en technieken etc.
2. Is dit bouwwerk in 1 keer gebouwd, of stukje voor stukje?
3. Hoe hebben ze alles zo compleet kunnen opgraven, hiernaartoe overschepen, en weer precies in elkaar zetten als het stond?

De andere opdracht was het beantwoorden van een aantal vragen over een maquette die ook in de zaal te zien was.

Vraag 1. Wat is de functie van deze maquette?
Antwoord: Laten zien, en ons een idee geven van hoe een stad er in de Griekse periode ongeveer uitzag, en waar de marktplaats zich ongeveer bevond.

Vraag 2. Geef aan wat de maquette jou laat zien?
antwoord: Het laat het centrum zien van een stad. Een stad uit de Griekse periode.

Vraag 3. Zoek een object dat te maken heeft met deze maquette en maak hier een foto van. Wat is de relatie tussen dit object en de maquette?
antwoord: op de foto is een deel van de marktplaats te zien. Op de maquette vind je dit ook terug.

 

 

 

Alte National Galerie: Naam kunstwerk: Dodeneiland                                                    
Naam kunstenaar: Arnold Boklin
Afmetingen: 111x115 cm
Materiaal & techniek: olie op linnen     


Het kunstwerk is: Realistisch, en lijkt op de werkelijkheid. Dit kan ik zien omdat het een eiland is. en eilanden bestaan gewoon echt. En dit eiland ziet er ook gewoon realistisch uit, een klein onbewoond eilandje, je zou het zo ergens kunnen zien liggen in een meer ofzoeits.

In het kustwerk zie ik, een klein eilandje waar niemand woont. Op het eiland staan alleen maar een paar bomen. De bomen staan in het midden, en erom heen zijn hoge rotsen. Ook zie ik een persoon in een bootje naar het eiland varen. De persoon vaart naar een soort inham, een soort opening van het eilandje.

Ik denk wel dat de titel een aanwijzing oplevert voor de interpretatie, want de titel is dodeneiland. Wat je ziet is een eiland, heel klein. Waar alleen maar een paar bomen staan, omringd door hoge rotsen. Je ziet er geen enkel teken van leven. Behalve de persoon in het bootje, maar die is niet op het eiland.

Het kleurgebruik is realistisch, er zijn niet heel opvallende felle, of juist hele donkere kleuren. Er is niet echt veel contrast, een klein beetje op het eiland. Want de bomen zijn heel donker gekleurd, terwijl de rest van het schilderij in vrij lichte kleuren is geschilderd.

Volgens mij is de zon achter het eilandje. Je ziet daar een hele lichte plek, dus ik denk zonlicht. Daardoor is er niet echt een duidelijke zon te zien, want het eiland blokkeert dat. Wat je wel duidelijk ziet is de weerspiegeling van het eiland in het water. En ook dat de linkerkant ietsje donkerder is, ik denk door de lichtval, en dus schaduw.

De onderdelen zijn als je het mij vraagt heel logisch verdeeld. In het midden van het werk is het eiland te zien. Dat is het belangrijkste deel van het schilderij, dus die plek is logisch vind ik. Verder bestaat het uit water en lucht, dat klopt ook. Want een eiland ligt los in het water, dus dat kan eigenlijk niet anders. Verder vind ik de indeling van het eiland ook wel oke. Een paar hoge bomen omringt door hoge rotsen.

Ik vind het niet een heel bijzonder schilderij. Ik vind het niet lelijk, maar ook niet heel mooi. Het is een simpel eiland, en eigenlijk verder niets. Het is natuurlijk heel knap gedaan, met de olieverf op een doek. Ikzelf zou het absoluut niet kunnen. Maar ik vind het een beetje saai. Het is alleen maar een eilandje, met water, lucht en een varend persoon. Beetje kaal.       

4 TYPISCH DUITSE DINGEN:

CURRYWURST:
ik heb dit zelf ook gegeten, en het is heerlijk. Je krijgt een grote dikke worst, daar doen ze rood en geel gekleurd poeder/kruiden overheen. Vervolgens krijg je er ook nog een dikke kwak rode curry saus overheen, en een wit krokant bolletje erbij. Helemaal heerlijk is het. Je kan het veel op markten.

BRATWURST:
net als de curry, weer een wurst. Braadworst zoals het in Nederland heet. Deze grote lange worst krijg je op een wit broodje, met een saus naar keuze. Mosterd, of ketchup/curry. Ook deze is erg lekker, en echt Duits.

KAISERSCHMARREN:
Dit zijn een soort pannenkoeken, en dan met rozijnen en van alles erdoorheen, en je krijgt geen pannenkoek, maar een bord vol aan gort gescheurde prut, met een rode saus. Het ziet er niet er niet uit, maar ik denk dat het heel erg lekker is.

 

 

 

 

 BERLINER BOL:
 een bol van een soort donut deeg. Alleen dan zonder gat in het midden. Over het deeg zit suiker heen. En in het centrum van de bol zit een vulling van aardbeien jam. Erg lekker.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaal 1: 
Fünf kleine Kinder, zwei bis drei Jahre alt, sitzen auf einem Feldbett im feien von Montag bis Donnerstag und weinen und weinen und schreien ohne Unterlass: Mama, Mama ich will etwas essen. Die Soldaten schießen ständig, und die Schüsse lassen die Kinder für kurze seit verstummen.

Dit verhaaltje verteld ons over 5 kleine kinderen die ontzettende honger hebben. Maar het enige wat de soldaten doen is schoten lossen om zo de kinderen te laten stoppen met huilen.

De reden dat dit fragment mij aanspreekt en ik het dus heb gekozen, is vanwege de kinderen. Omdat ik zelf ook een kind ben, natuurlijk zijn de kinderen uit het fragment jonger. Maar het is gewoon verschrikkelijk. Ik kan niet begrijpen dat je als volwassen persoon niet kan omkijken naar een huilend kind dat bijna omkomt van de honger. Het enige wat ze doen is schieten, om de kinderen te laten stoppen met huilen. Ik vind het verschrikkelijk.

Zaal 2:
De Belgrade’s Sephard community. In 1500 vlogen de voorouders naar  Belgrado vanuit Spanje. Om daar vervolgens te gaan wonen. Toen Hitler aan de macht kwam, heeft de SS daar een flinke slag geslagen. Alle mannen en vrouwen werden vergast.

Dit alles had voorkomen kunnen worden als de voorouders niet waren weggegaan uit Spanje. Het is ook best raar, want in 1500 was Spanje een welvarender land dan dat Servië was. Belgrado is namelijk de hoofdstad van Servië. Natuurlijk kon de familie die toen emigreerde nooit weten dat er 400 jaar later een enorme oorlog zou uitbreken, en dat Servië binnengevallen zou worden. Maar gezien het feit dat Spanje destijds welvarender was, had ik in Spanje gebleven.
Zaal 3:
ik vind dit een hele mooie manier van herdenken. Sowieso het hele monument al, maar de aparte zaal voor stilte vind ik een mooi idee. Het is een perfecte ruimte om te gaan zitten en nog eens te denken aan hoe goed wij het nu hebben, en te denken aan al die hun leven hebben gegeven in die tijd. In de strijd tegen nazi Duitsland, maar ook alle onschuldige mensen die op brute wijzen het leven hebben verloren in de oorlog

Zaal 4

AUSWITZ.
1: Auswitz is het grootste massamoord kamp geweest van de tweede wereldoorlog
2: Er zijn meer dan 1 miljoen mensen vermoord in dat kamp
3: de gevangene werden vergast en  daarna gecremeerd
4: aan het begin werden mensen nog vermoord met de kogel maar dat kostte te veel tijd.
5: Op het hoogte punt werden er 10.000 mensen per dag vermoord.

Zaal 5
De foto met het bord arbeit macht frei.

Ik vind dat dit een grote betekenis heeft voor de tweede wereld oorlog omdat mensen dit bord zagen als ze aankwamen en hem nooit vanaf de andere kant konden zien omdat zij vermoord zouden worden dit zijn feiten en met feiten bereik je het meest.